PLC programozás

A Lionelectric Kft. vállal Schneider Twidó, Omron, INVT és egyéb PLC-k programozását.

A PLC rövid leírása.

A PLC egy olyan számítógép, amelynek a tudása messze elmarad az asztali PC-étől, viszont a 10.ik évben is ugyanúgy hajtja végre a beírt programot nagy sebességű ciklusokban, mint az első másodpercben. Nagy számban vannak neki digitális és analóg bemenetei, amivel relék kapcsolók állapotát tudja érzékelni, mindenféle elektromos kimenettel ellátott mérőműszer mért értékeit tudja fogadni kiértékelés, feldolgozás céljából. Vannak neki nagy számban digitális és analóg kimenetei, amelyekkel reléket , kapcsolókat tud működtetni, analóg jeleket tud kiadni vezérlés céljából, a bemenő jelek és a beírt program által meghatározott módon. Mindezeket ipari környezetben vagy kinti terepi viszonyok között is tudja végezni.Kiválóan alkalmas mérés adat gyűjtésre és továbbításra, nagysebességű gépek vezérlésére, megjelenítő kijelzők kezelésére stb.
Néhány alkalmazási példa:
Az alábbi kép egy faipari gép villamos szekrényét ábrázolja, benne a PLC-vel és frekvenciaváltóval.

vezérlő szekrény

A következő egy villamos betáplálás automatikus átkapcsolójának a SCADA képernyőjét mutatja. Itt PLC-n fut a program, és kommunikál a PC-n futó SCADA megjelenítővel.Láthatjuk a megszakítók állapotát, az átfolyó áramok, teljesítmányek értékét és működtető parancsokat is adhatunk a képernyőről.
villamos betáp átkapcsoló automatika A villamos fogyasztók itt két egyenrangú, vagy nem egyenrangú villamos betápból kaphatják a feszültséget a vezérlő kapcsoló beállításától függően. Ha a kijelölt betápból eltűnik a feszültség , világosan vagy sötéten áttér az automatika a még élő betápra. Ha visszatér az eredeti betáp feszültség, kijelöléstől függően marad az aktuális betáp, vagy visszatér az eredetire. Ha mindkét betáp feszültsége megszűnik, indítja a generátort, és amikor az stabilan működik, rákapcsolja az erre jogosult fogyasztókat. Ha valamelyik betáp stabilan visszatér, az automatika is visszakapcsol a meghatározott kapcsolási sorrendben a hálózati betápra. A vagylagos dolgok azért vannak a szövegben, mert ezeket akár fixen is beállíthatjuk a programban, vagy kapcsolóval kijelölhetjük.

A következő példa egy terepi mérés adat gyűjtő programmal működő PLC.
terepi adatgyűjto
A szekrénybe épített PLC soros vonali kommunikáció segítségével gyűjt adatokat 4 medence vizének hőmérsékleteiről és oxigén tartalmáról, illetve néhány frekvenciaváltó tejesítményéről, áramáról, frekvenciaváltójáról stb. A begyűjtött adatokat kötegelve 1 db. soros vonalon elküldi a számítógépes megjelenítőnek egy kezelői helységbe. Itt a képernyőn egyszerre 20-30 darab, szemmel jól kiértékelhető távoli adat jelenik meg.

Több PLC program által gyűjtött, fedolgozott és továbbított adat megjelenítése SCADA képernyön.

scada megjelenítő Több négyzetkilométeres területről PLC-k gyűjtik be a mérési adatokat, állapotjelzéseket és továbbítják az irányító helységban lévő számítógépes megjelenítő felé. Itt jól áttekinthető módon térkép szerű sematikus rajzokon láthatjuk a különböző állapotokat.

A következő példa egy kinti, terepi PLC-s szekrény, amely mérési adatokat gyűjt a környezetéből, frekvenciaváltókból és mérő eszközökből, ezeket továbbitja egy távoli kezelő helységbe.
kinti plc-s szekrény


A PLC program fejlesztés legfontosabb eszközei.
PLC programfejlesztés eszközei Kell egy számítógép, amin fut a fejlesztő program. Szükség van a PLC-re, hogy le tudjuk tesztelni a már megírt program lépéseket. Ahhez kellenek valamilyen jeladók a bemenetre, hogy a valóságot leszimuláljuk. Szükséges még egy HMI eszköz (Human Machine Interface) is, hogy a program állapotát, eredményeit lássa a felhasználó, tudjon bemeneti adatokat adni a programnak. Természetesen ezt is programozni kell.

PLC programozást vállalunk

Ha megoldandó ipari automatizálási feladata van, keressen az alábbi elérhetőségek valamelyikén. Az INVT PLC-ket és HMI megjelenítőket mi forgalmazzuk.
Lionelectric Kft.
E-mail: ibutkai@energia-kontroll.hu
7144 Decs, Május 1. utca 16.
Telefon: +36 30 3768766